• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Η κοινότητά μας

Οι Μαρωνίτες πρωτοήλθαν στην Κύπρο τον 8ο αι. μ.Χ. για να γλιτώσουν από τις επιδρομές και τους διωγμούς των Αράβων. Ο πληθυσμός τους στην Κύπρο αυξάνεται ακόμη περισσότερο στα μέσα του 10ου αι. γύρω στο 930, τότε που οι Άραβες κατάστρεψαν τη μονή του Αγίου Μάρωνα στη Συρία. Μετά από λίγα χρόνια έκτισαν στον Πενταδάκτυλο, κοντά στο χωριό Κουτσοβέντη την περίφημη μονή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου για να θυμούνται τη μονή του Αγίου Μάρωνα, που λίγα χρόνια πριν κατέστρεψαν οι Άραβες.

Στις αρχές του 12ου αιώνα οι Μαρωνίτες κατοικούσαν σε 30 χωριά.
Το 1192 και στα επόμενα χρόνια που είχαν την Κύπρο οι Λουζινιανοί, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί νέες ομάδες Μαρωνιτών. Ο Γουΐδος ο Λουζινιανός, τότε βασιλιάς της Κύπρου, είχε φέρει πολλούς Μαρωνίτες και τους έδωσε αρκετά χωράφια και προνόμια.

Ο αριθμός των Μαρωνιτών που μετανάστευσαν στην Κύπρο έφθασε τότε τις 80.000 και ζούσαν σε 60 χωριά, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κτισμένα στα βόρεια της Κύπρου. Ήταν η δεύτερη κοινότητα της Κύπρου σε πληθυσμό μετά την ελληνική. Το 1489 η Κύπρος πέρασε στα χέρια των Ενετών. Οι Ενετοί έβλεπαν μόνο το δικό τους συμφέρον. Καταπίεζαν τους κατοίκους της Κύπρου και τους ανάγκαζαν να πληρώνουν ψηλούς φόρους. Ο φτωχός κόσμος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των κατακτητών. Ο πληθυσμός των Μαρωνιτών λιγόστεψε και στα 1564 αριθμούσε 30.000 ψυχές που κατοικούσαν σε 33 χωριά.

Όταν οι Τούρκοι κατέκτησαν την Κύπρο το 1571 έσφαξαν πάρα πολλούς Μαρωνίτες, γιατί σαν Καθολικοί που ήταν τους θεωρούσαν υποστηρικτές των Ενετών. Λίγα χρόνια μετά την τουρκική κατάκτηση, οι Μαρωνίτες ζούσαν σε 19 χωριά και ο πληθυσμός τους αριθμούσε γύρω στις 4000. Οι διωγμοί έγιναν ακόμη πιο σκληροί στα επόμενα χρόνια. Αρκετοί Μαρωνίτες εγκατέλειψαν το νησί, άλλοι έγιναν ορθόδοξοι, ενώ άλλοι εξαναγκάστηκαν μετά από πολλές πιέσεις να γίνουν Τούρκοι.

Κάτω από τόσες σκληρές συνθήκες 150 Μαρωνίτες κατάφεραν να επιζήσουν. Το 1776 ο πληθυσμός τους αυξάνεται και φθάνει τους 530 που κατοικούν σε 10 χωριά. Μετά από 150 χρόνια, το 1848, επισκέφθηκε τους Μαρωνίτες της Κύπρου ο τότε Αρχιεπίσκοπος τους Σεβ. Τζιάτζια. Οι Μαρωνίτες έπαψαν πλέον να υπακούουν στους Έλληνες Αρχιερείς.

Το 1878 που πήραν την Κύπρο οι Άγγλοι υπήρχαν 800 Μαρωνίτες που κατοικούσαν στα 4 σημερινά χωριά μας: τον Κορμακίτη, τον Ασώματο, την Καρπάσια και την Αγία Μαρίνα.

Το 1960 οι Μαρωνίτες έφθαναν τους 3000 κατοίκους που ζούσαν μέχρι το 1974 στα αγαπημένα τους χωριά. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 οι περισσότεροι έγιναν πρόσφυγες, ενώ ένας μικρός αριθμός ζει μέχρι σήμερα στα χωριά μας περιμένοντας την ώρα της επιστροφής.

Τα Μαρωνίτικα χωριά της Κύπρου

ΚΟΡΜΑΚΙΤΗΣ

Το μεγαλύτερο μαρωνίτικο χωριό της Κύπρου, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό. Βρίσκεται δίπλα από το ακρωτήριο Κορμακίτη και στο χωριό αυτό μιλούν την Κυπριακή μαρωνίτικη Αραβική γλώσσσα.

 

 

 

 

ΚΑΡΠΑΣΙΑ

Το μικρότερο μαρωνίτικο χωριό της Κύπρου. Βρίσκεται δίπλα από τη Μύρτου. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Στην εκκλησία υπάρχει μέχρι σήμερα ένας παλιός βυζαντινός Σταυρός του 8ου αιώνα.

 

 

 


ΑΣΩΜΑΤΟΣ

Βρίσκεται κοντά στην Καρπάσια. Το χωριό σήμερα είναι στρατόπεδο του κατοχικού στρατού. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Σήμερα στον Ασώματο μένει μόνο μία εγκλωβισμένη.

 

 

 



ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας. Είναι το μοναδικό μαρωνίτικο χωριό που δεν μπορούμε να επισκεφθούμε σήμερα διότι είναι στρατόπεδο του κατοχικού στρατού. Το χωριό αυτό ήταν μεικτό πριν το 1974, δηλαδή ζούσαν Μαρωνίτες και Τουρκοκύπριοι μαζί.